Hyvät tiedotusvälineiden edustajat,
Minulla on ollut ilo työskennellä kansanedustajana 17 vuoden ajan, ja tänään on viimeinen päiväni eduskunnassa.
Venäjän vuoksi meillä on tänään edessämme vaikea päätös. Päätös niin sanotusta rajalaista.
Ensinnäkin on todettava, että tämä on ollut minulle hyvin vaikea asia. Minusta tuntuu, että meillä on äärimmäisen monimutkainen tilanne, johon ei ole tällä hetkellä olemassa helppoja ratkaisuja.
Meillä on arvaamaton naapuri, joka on osoittanut olevansa täysin häikäilemätön ja joka jatkaa täysimittaista hyökkäyssotaansa Ukrainaa vastaan. Naapuri, joka käyttää ihmisiä omiin tarkoituksiinsa hybridioperaatioissaan. Tämä on väärin. Venäjän pitäisi tietenkin lopettaa tämä heti. Valitettavasti sellaisia merkkejä ei tällä hetkellä ole.
Päinvastoin, koko maailman tilanne on tällä hetkellä hyvin epävakaa. Tätä taustaa vasten tätä poikkeuksellista lainsäädäntöä on arvioitava. Siksi on selvää, että Suomen on tehtävä kaikkensa suojautuakseen Venäjän hybridihyökkäyksiltä. Ja on täysin selvää, että on kestämätöntä, että jokin maa käyttää ihmisiä välineinä toista maata vastaan omien poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Lakiehdotus on ongelmallinen syistä, jotka on tuotu esiin julkisuudessa. Mielestäni on myös selvää, että Suomea sitoo EU-lainsäädäntö ja kansainväliset velvoitteet. Eikä EU-lainsäädäntöön nähden voida poiketa edes poikkeuksellisella Suomen lailla. Tässä on siis selviä jännitteitä, jotka kaikkien on tiedostettava.
Omalta osaltani haluan mainita kolme pointtia, jotka ovat olleet ratkaisevia, jotta voisin äänestää lain puolesta. Keskustelimme näistä eilen myös eduskuntaryhmän kanssa.
1. Kynnys tämän lain aktivoimiseen on oltava hyvin korkea. Ja pääministerillä yhdessä presidentin kanssa on tässä erittäin suuri vastuu. Kaikki muut käytettävissä olevat keinot on käytettävä, ennen kuin laki voidaan ottaa käyttöön. Haluaisin ajatella, että meillä on pöydällä laki, jota toivottavasti ei tarvitse koskaan soveltaa.
2. Laki on väliaikainen yhdeksi vuodeksi. RKP ei sitoudu tukemaan lain mahdollista jatkamista.
3. Kun puhumme 1340 kilometrin pituisesta rajastamme, puhumme myös Euroopan ulkorajasta.
Tästä syystä on nyt tärkeää löytää ratkaisuja EU:n tasolla. Yksi vaatimuksistani on ollut, että hallituksen pitäisi aktiivisesti työskennellä ratkaisun aikaansaamiseksi EU:n tasolla. Tätä työtä on nyt tehostettava.
Lopuksi pidän erittäin tärkeänä, että hallitus ymmärtää vastuunsa tehdä kaikkensa sen eteen, että Suomea ei viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Siitä voisi tulla monin tavoin kallis tapaus veronmaksajille ja maamme maineelle. Tämäkin vastuu on nyt ensisijaisesti pääministerillä ja hallituksella.
Omalta osaltani aion tulevana Euroopan parlamentin jäsenenä tehdä kaikkeni edistääkseni EU:n tasolla yhteisiä kestäviä ratkaisuja tilanteisiin, joissa jokin vieras valtio käyttää maahanmuuttajia välineenä vaikuttaakseen toiseen valtioon.
Lopuksi totean, että päätöksessäni äänestää lakiehdotuksen puolesta kaikista epäilyksistäni huolimatta on kyse myös RKP:n uuden puoluejohdon tukemisesta.
Kiitos tuestanne!