Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Helinä Sipinen tiennee, että suomenkielisen perusopetuksen oppilaskohtaiset kustannukset ovat viimeksi kuluneina 5 vuotena olleet 200–400 € kalliimmat kuin ruotsinkielisen perusopetuksen oppilaan.
Samoin on kaupunginhallituksen talousarviokokouksessa selvitetty kaikille hallituksen jäsenille tarkkaan, että kaupunki saa korotetun valtionosuuden ruotsinkielisille perusopetuksen oppilaille. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valtio maksaa kaupungille 12 % suuremman avustuksen ruotsinkielisen kuin suomenkielisen koulun oppilaista. Näin menetellään koko maassa siellä, missä on ruotsinkielisiä kouluja. Syynä on se, että ruotsinkieliset opetusvälineet ovat huomattavasti vastaavia suomenkielisiä kalliimmat. Suomenkieliseen vähemmistöön kuulumista ei siksi voi verrata suoraan ruotsinkieliseen vähemmistöön kuulumiseen, koska suomenkieliset oppikirjat ovat huokeampia. Tämän tietänee myös Sipinen.
Tästä huolimatta Pietarsaaren Rkp:läiset ovat hyväksyneet sen, että suomenkielisen vähemmistön perusopetus saa maksaa hiukan enemmän kuin ruotsinkielisen. Tässä kohden me näemme siis huomattavasti ”omaa nenää pitemmälle”, Helinä! Sitä kutsuisin avokätiseksi politiikaksi.
Haluan vielä muistuttaa, että valtuusto päätti YKSIMIELISESTI vuoden 2005 talousarvion käsittelyn yhteydessä hyväksyä sanamuodon, jonka mukaan suomenkielisen koulutoimen kustannusten on syyslukukauden 2005 alusta päästävä lähemmäs ruotsinkielisen koulun kustannuksia.
Kaikilla oppilailla pitää kielestä huolimatta olla oikeus yhdenvertaiseen opetukseen suunnilleen yhtä suurissa ryhmissä ja yhtä suurilla opettajaresursseilla.
Juuri tällä hetkellä tuntuu demokraattinen päätöksenteko loistavan poissaolollaan kouluasiassa siten, että sen, joka haluaa vähiten, saa tahtonsa läpi. Samalla kaupunki ajautuu sekä suuriin taloudellisiin tappioihin että täydelliseen kaaokseen järjesteltäessä suomenkielisen yläasteen ja lukion organisaatiota ensi syksyä varten. Missä on vastuunotto?