Vaasan keskussairaalan tulee olla yksi niistä kahdestatoista sairaalasta, joilla jatkossa on täysi ympärivuorokautinen päivystys.
Suomi tarvitsee HYKS:n lisäksi vähintään yhden täyden päivystyksen sairaalan, joka toimii sekä suomeksi että ruotsiksi, vaatii Ruotsalainen eduskuntaryhmä.
- Vaasan keskussairaala tarjoaa tänään hoitoa noin 100 000:lle ruotsinkieliselle suomalaiselle. Täyden ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan puuttuminen Pohjanmaan maakunnasta ei ole hyväksyttävää. Tarve saada hoitoa ja hoivaa omalla äidinkielellä ei poistu tulevaisuudessa. Lähdemme siitä, että hallitus on tehnyt tarkat arvioinnit uudistuksen kielellisistä vaikutuksista, ja että se käsittää, ettei kielellisiä oikeuksia voida turvata ilman täyttä ympärivuorokautista päivystystä Vaasan keskussairaalassa, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
- Suomen elinvoimaisimman ja kilpailukykyisimmän seudun sairaalan alasajo olisi järjetöntä. Vaasan seutu on lisäksi yksi maamme johtavia tutkimus- ja kehitysympäristöjä. Sote-uudistus ei saa heikentää Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan vetovoimaa. Niin nykyiset kuin tänne muuttavat asukkaatkin ovat oikeutettuja täyden palvelun sairaalaan, sanoo kansanedustaja ja Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand.
Sipilän hallitus päätti viime viikolla sote-uudistuksen tarkentavista linjauksista. Hallitus ei ole kuitenkaan vielä ilmoittanut, mitkä ovat ne kaksitoista sairaalaa, joilla jatkossa on täysi ympärivuorokautinen päivystys.
- On ylipäänsä merkillistä, että keskustajohtoiseen hallitukseen on tarttunut tällainen keskittämisinto. Päivystystoiminnan rajulle alasajolle ei ole annettu mitään muuta syytä, kuin tarve säästää. Järkevää olisi luonnollisesti, että tulevaisuuden päivystystoiminnan järjestäminen tehtäisiin käsi kädessä varsinaisen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen kanssa. Nyt vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa ensin lakkauttaa sairaalat, sulkea lisää synnytysosastoja, vähentää niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollon päivystystä, ja vasta sitten muodostaa 18 uutta maakuntaa. Tämä ei ole rehellistä maakuntia ja alueita kohtaan. Jos halutaan saada aikaan aitoa itsehallintoa, on maakuntien itse saatava päättää päivystyksen laajuudesta, kun niille on siirretty vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta, sanoo Henriksson.