On kyse toimivasta terveydenhoidosta ja vanhustenhuollosta, päivähoidon saatavuudesta, oikeudesta kouluun ja koulutukseen, mutta myös oikeudesta liikkua ilman pelkoa. Oikeudesta lähettää lapset kouluun turvallisella koulutiellä. Oikeudesta antaa lasten leikkiä ulkona, ja oikeudesta antaa eläinten olla ulkona ilman vaaraa. Susi on nakertanut turvallisuuden tunnetta monin paikoin Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, ja muualla maassa.
Vuonna 2016 todettiin, että 119 lammasta, seitsemän vasikkaa, yksi hieho, 47 koiraa ja 647 poroa oli joutunut susien uhreiksi. Kaikki jotka ovat seuranneet keskustelua julkisuudessa viime aikoina tietävät, että myös tänä talvena on tehty runsaasti susihavaintoja. Pohjanmaalla tilanne alkaa olla kestämätön.
Vakinaisesti asuvia susilaumoja on Vaasan pohjoispuolella ainakin yksi ja ruotsinkielisellä eteläisellä Pohjanmaan alueella kaksi. Susikanta näillä alueilla voi kolmen vuoden aikana tuplaantua, mikäli olosuhteet ovat suotuisat. Tämä on hyvin merkittävää, koska alueella ei ole ollut vakituisesti asuvia susilaumoja sitten 1800-luvun lopun.
Koira, joka viime sunnuntaina raadeltiin kuoliaaksi omalla pihallaan Oravaisissa, on viimeisin esimerkki siitä, ettei pelko ole aiheetonta, päinvastoin. Tämän ei olisi tarvinnut mennä näin pitkälle. Suden aiheuttaman pelon vuoksi on olemassa alueita, joilla lapset eivät voi kävellä kouluun tai oleskella kodin läheisyydessä ilman valvontaa. Ihmisten huoleen on suhtauduttava vakavasti ja väestön luottamus viranomaisten toimiin on palautettava.
RKP jätti helmikuussa kirjallisen kysymyksen susista maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle. Kysyimme siinä mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä susikannan pitämiseksi hallinnassa ja kansalaisten turvallisuuden lisäämiseksi. RKP on myös aktiivisesti ottanut kysymyksen esille eduskunnassa, esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla. Viimeksi tällä viikolla olen peräänkuuluttanut, että hallituksen on suhtauduttava ihmisten huoleen vakavasti.
RKP:n työ on alkanut tuottaa tulosta. Vasabladet-lehden mukaan ministeri Leppä on puhunut Ruotsin ja Ranskan ministerikollegoidensa kanssa siitä, että EU-säädöksiä kevennettäisiin, jotta jäsenmaat saisivat enemmän kansallista päätösvaltaa susiasioissa. Olen iloinen, että ministeri Leppä on nyt reagoinut RKP:n vaikuttamistyöhön. Toivon, että myös keskustan omat kansanedustajat ovat suoraan yhteydessä pääministeriin ja asiasta vastaavaan ministeri Leppään. Vakava ja huolestuttava susitilanne edellyttää hallitukselta nopeita toimenpiteitä.