Tuoreelle perheelle turvallisuudentunne muodostuu uudessa elämäntilanteessa saatavasta tuesta. Lapsen turva löytyy lähimmästä perheestä, mutta myös viihtyisästä koulusta ja hyvästä opetuksesta. Sairastuneelle turvaa on saada hyvää hoitoa kohtuullisessa ajassa. Ikäihmisille turvallisuudentunne on tieto siitä, että apua on saatavilla joko omassa kodissa tai viihtyisässä uudessa kodissa jossain lähellä. Turvallisuudentunne vahvistuu, kun saa tarvitsemansa omalla äidinkielellään.
Koko elämäni ajan oma turvallisuudentunteeni on ollut erityisen vahva kesäsaarellani, Mässkärissä. Lapsena meillä ei ollut omaa venettä, koska isäni menehtyi aikaisin ja meidän oli elettävä äitini sairaanhoitajapalkalla. Siitä huolimatta pääsimme joka kesä saarelle hyvien sukulaisten ja naapurien avulla. Yhdellä heistä, Nisse-sedällä, kuten me häntä kutsuimme, oli aivan oma reitti Mässkärille. Kerran kun istuin hänen kansaan moottoriveneessä kysyin häneltä: Nisse, miten sinä voit tietää missä kaikki kivet ovat? Hän vastasi: en minä tiedä jokaisen kiven sijaintia, mutta - tiedän missä niitä ei ole.
Voisiko sen ilmaista selkeämmin? Sinun ei tarvitse tietää kaikkea – mutta sinun on ainakin tiedettävä missä on turvallista ajaa. Juuri tämä puuttuu Suomesta tällä hetkellä. Joku joka pitäisi tukevasta kiinni ruorista ja ohjaisi maatamme karikkojen ohi. Nykyinen hallitus ei tätä nimittäin tee. Avoimin silmin ollaan menossa karikkoon – sote-uudistuskarikkoon. Minä ja RKP emme ole ainoat jotka ovat huolissamme, mitä hallituksen sote-uudistus tulee merkitsemään. Tapaan viikoittain huolestuneita ihmisiä, joilla on paljon kysymyksiä. Säilyykö paikallinen terveyskeskuksemme? Täytyykö minun matkustaa satoja kilometrejä lähimpään sairaalaan? Saavatko vanhempani vanhustenhuoltoa omalla äidinkielellään? Epävarmuus on suuri eikä se tue turvallisuudentunnetta yhteiskunnassamme. Tulevat päivät ja viikot ovat ratkaisevia sote-uudistukselle ja hallitukselle.
RKP:n vastaus sote-uudistukselle on yksinkertainen. Ei hajoteta sitä mitä toimii, vaan hoidetaan asiat jotka eivät toimi. Emme tarvitse uutta hallintotasoa, vaan lisää lääkäreitä. Emme tarvitse lisää byrokratiaa ja valtion ohjausta, tarvitsemme lyhyempiä hoitojonoja.
Kestävän kasvun ja korkean työllisyysasteen kautta voimme taata hyvinvointiyhteiskuntamme myös tulevaisuudessa. Tarvitsemme ajanmukaisia uudistuksia, jotka luovat tarpeeksi joustavuutta sekä työntekijöille että työnantajille.
Sosiaaliturvamme on uudistettava ja tarvitsemme perhevapaauudistuksen. Meillä on tarve politiikalle, joka edistää kasvua pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Tarvitsemme myös veropolitiikkaa, joka kannustaa yrittäjiä investoimaan ja palkkaamaan lisää henkilökuntaa.
Palatakseni perhepolitiikkaan: koko yhteiskunta kaipaa uudistusta, mutta hallitus jarruttaa. Me RKP:ssä olemme esitelleet uudistuksen joka tarjoaisi jokaiselle lapselle tasa-arvoisen ja hyvän alun elämässä, joka helpottaa vanhempien perhe- ja työelämän yhdistämistä ja edesauttaisi tasa-arvoisemman palkkapolitiikan saavuttamisen. Mielestäni tavoitteen pitää olla, että Suomen tulisi olla maailman lapsiystävällisin maa! Se vasta tukisi turvallisuudentunnetta.
Kaikki ihmiset ansaitsevat turvallisuudentunteen. Riippumatta siitä, missä päin maailmaa elää. RKP haluaa jatkossakin tehdä työtä yhteiskunnan eteen, jossa välitämme toisistamme ja turvallisuudentunne on keskiössä.