- Ministeri Terhon välinpitämättömyys ruotsin kieltä kohtaan tekee minut surulliseksi. On täysin mahdoton hyväksyä, ettei maan kulttuuriministeri katso, että sekä suomen, että ruotsin kieltä on tuettava. Seuraava hallitus tarvitsee ministereitä, jotka välittävät maan molemmista kansalliskielistä, Henriksson painottaa.
Kulttuuriministeri Terho kommentoi (HS 26.10) Kotimaisten kielten keskuksen Suomen kielen lautakunnan kannanottoa, missä lautakunta nostaa esille huolensa suomen ja ruotsin kielen asemasta Suomessa. Entisenä Suomalaisuuden liiton puheenjohtajana hän ei ollut huolissaan ruotsin kielestä, niin kauan kun Suomi noudattaa perustuslakia.
- Terho puhuu siitä, että on kyse pelkästään asenteista kun puhutaan suomen kielestä. Mikä on oikein ministerin asenteen laita kun puhutaan ruotsin kielestä, kysyy RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Entisen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla valtioneuvosto hyväksyi vuonna 2013 maan ensimmäisen kansalliskielistrategian. Nyt Terho haluaa tehdä oman kielipoliittisen ohjelman.
- Onkohan kulttuuriministerimme tietoinen siitä, että meillä on jo kansalliskielistrategia, Henriksson kysyy.
- Perusteellista työtä on jo tehty Kataisen hallituksen aikana. Nyt on aika jatkaa kansalliskielistrategian kehittämistä ja päivittämistä sekä ruotsin että suomen kielen suhteen, Henriksson sanoo.
Ruotsalaisuuden päivä, jota vietetään tänään 6.11 ympäri maata, on päivä jolloin juhlistamme yhdessä ruotsin kieltä ja kaksikielisyyttä Suomessa. Ruotsin kieli ja kaksikielisyys ovat olleet, ja ovat tänäänkin, menestystekijöitä Suomelle. Kaikesta huolimatta, palveluiden saatavuus ruotsin kielellä on monella alueella puutteellista. Moni ruotsinkielinen ei käytännössä saa esim. vanhushuoltoa ruotsiksi.
- Toivon että Sampo Terho Suomen kulttuuriministerinä katsoo maan etua oman agendan edellä. Kulttuuriministerinä on oltava valmis tekemään työtä koko väestön eteen, Henriksson lopettaa.