Lapsuudestamme lähtien luottamus (tai epäluottamus) toista ihmistä kohtaan on läsnä arjessamme, joka päivä. Sen olen saanut itsekin kokea yksinhuoltajaperheen lapsena.
Hyvä elämä vaatii luottamusta. Ja luottamus luo hyvää elämää.
Luottamus ja kyky luottaa ovat koko yhteiskuntamme kannalta ratkaisevia. Suomea on rakennettu luottamuksen ja sopimisen pohjalle. Sen pohjalle, että voimme luottaa toisiimme ihmisinä, mutta samalla kansalaisina tuntea luottamusta yhteiskuntaamme kohtaan.
Suomessa jokaisen on voitava luottaa, että pääsen lääkäriin, jos sairastun. Tai, että lapsellani on mahdollisuus käydä koulua siinä missä muidenkin lapset, vaikka minulta menee työ alta. Ja kun vanhenen, en jää yksin.
Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, mutta sen voi menettää sekunneissa.
Meidät suomalaiset on opittu tuntemaan reiluna kansana, johon voi luottaa. On tärkeää, että Suomi on myös EU:n ja YK:n kautta rakentamassa luottamusta maiden ja kansojen välillä. Esimerkiksi nyt EU:n puheenjohtajamaana.
Hyvät kuulijat,
Ei ole ihme, että maailmanmenoa seuratessa moni voi tuntea turvattomuutta. Luottamus tulevaisuutta kohtaan voi järkkyä, kun kotisohvalta katsoo maailman uutisia. Tai selatessa kännykällä somea, jossa villit klikkiotsikot kilpailevat. Lisääntyneet valeuutiset eivät vahvista luottamusta.
Toivoa kuitenkin on. Maailma muuttuu ja usein myös hyvään suuntaan. Sitäkään ei sovi unohtaa. Omankin elämäni aikana on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Elämme pidempään, elämme terveempinä. Olemme osanneet tehdä ihmisinä ja yhteiskuntina paljon oikeita valintoja.
Meillä päättäjillä on erityinen vastuu, että kansalaisten luottamus demokratiaa ja oikeusvaltiota kohtaan säilyy ja vahvistuu myös tulevaisuudessa. Korruptio, epävarmuus ja epäluuloisuus, kuvaavat yhteiskuntaa, joka ei perustu luottamukselle.
Millaisen yhteiskunnan valitsemme, jos voimme valita?
Meille RKP:ssä on tärkeää, että jokaisen on voitava tuntea luottamusta politiikkaa kohtaan. Lupauksista on pidettävä kiinni, muuten luottamus ja demokratiamme uskottavuus kärsii.
Jokainen meistä voi myös itse vahvistaa luottamusta yhteiskunnassa: ”Kohtele toista niin kuin itse haluat tulla kohdelluksi” ja ”kaveria ei jätetä” ovat yhä hyviä periaatteita.
Olen ollut urheiluhullu koko elämäni. Muistan hyvin ajan, kun suomalaisessa joukkueurheilussa ei luotettu itseensä, eikä joukkuekaveriin. Nyt asiat ovat toisin ja tulokset ovat olleet hienoa koripallokentillä, jalkapallonurmilla ja tietenkin jääkiekkokaukalossa.
Luottamuksella luomme tulevaisuudenuskoa. Luottamus on avoimen yhteiskunnan perusta.
Thomas Ledin sjunger: ”Ja, ja, ja du kan lita på mig”. Det är ett bra rättesnöre för oss politiker, men också för oss alla som människor i vår gemensamma värld.