Vaikka olen ollut neljä vuotta ministerinä aiemmin, niin on kyllä sanottava, että kuulemiset sekä Oikeudelliset asiat -valiokunnassa (JURI) että Kansalaisvapaudet sekä oikeus- ja sisäasiat -valiokunnassa (LIBE) kuuluivat astetta haastavampiin työtehtäviin. Kysymyksiä riitti laidasta laitaan, monesta eri asiasta.
Brysselissä esille ottamani aiheet olivat muun muassa yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, korruption ehkäiseminen, rikosten uhrien aseman parantaminen, kansalaisten kokonaisturvallisuuden ja luottamuksen kasvattaminen sekä kuluttajan oikeuksien vahvistaminen unionin sisämarkkinoilla.
Ensi lukemalta osa näistä aiheista ehkä tuntuvat kaukaisilta meidän arkipäivämme kannalta. Näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteessa on pohjimmiltaan kyse siitä, että kansalaiset, jokainen meistä, voi luottaa oikeusjärjestelmään ja viranomaisiin. Muun muassa siihen, että tuomioistuimet ovat riippumattomia eivätkä niiden tuomiot perustu mielivaltaan. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa. Kuluttajanoikeudet taas ovat läsnä meidän kaikkien arjessa, kun esimerkiksi ostamme jonkun tuotteen kaupasta tai netin kautta.
Ilahduttavaa oli, että Suomi sai paljon kiitosta valitsemistamme painopisteistä. On myös ollut todella mukava kuulla niin paljon myönteistä palautetta Suomen järjestämistä EU-kokouksista, esimerkiksi heinäkuun lopulla järjestetystä EU:n oikeusministereiden kokouksesta, jossa itsen sain johtaa puhetta.
Samalla ei voi olla toteamatta, että Suomen EU-puheenjohtajuuskausi sattuu poikkeukselliseen aikaan. Moni on varmaan tällä viikolla seurannut Iso-Britannian parlamentissa käytyä, välillä hyvinkin värikästä keskustelua. Dramatiikka ei ole puuttunut. Britannian parlamentin alahuoneen enemmistö on hyväksynyt lain sopimuksettoman Brexitin estämisestä. On kuitenkin epäselvää, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Järjestetäänkö esimerkiksi uudet vaalit? Täysin selvää on joka tapauksessa, että Brexit-kysymys tuo oman lisänsä Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen ja tietenkin koko maailmanpoliittiseen tilanteeseen.
Myös kotimaan politiikassa on edessä kiireiset viikot. Eduskuntaryhmät ovat pitäneet kesäkokouksensa ja eduskunta on tällä viikolla aloittanut syysistuntonsa. Runsaan viikon päästä Rinteen hallitus pitää ensimmäisen budjettiriihensä eli kokouksen, jossa hallitus päättää valtion ensi vuoden talousarvioesityksestä. RKP:lle tärkeitä ovat esimerkiksi lisäpanostukset koulutukseen ja tutkimukseen, maanteidemme kunnossapitoon sekä kaikki yrittäjyyttä että työllisyyttä edistävät toimenpiteet. Hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin on aivan keskeinen. Täällä Pohjanmaalla olemme onnistuneet saavuttamaan korkean työllisyysasteen ja olen varma, että pystymme tähän myös muualla Suomessa, kunhan huolehdimme yritysten hyvistä toimintaedellytyksistä. Hallitusohjelma antaa tähän hyvät puitteet. Maamme hyvinvointi luodaan työn ja yrittäjyyden kautta!
Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja