Tavoitteena on myös vähentää lähestymiskiellon rikkomista ja lisätä erityisesti lähisuhdeväkivallan uhrien turvallisuutta. Työryhmä tulee muun muassa arvioimaan lähestymiskieltojen sähköisen valvonnan tarvetta.
– Lähestymiskiellot ovat olemassa estämään toistuvaa lähisuhdeväkivaltaa. Tiedämme kuitenkin, että järjestelmässä on puutteita. Siksi meidän on parannettava uhrien asemaa ja löydettävä uusia keinoja lähestymiskiellon toimivuuden parantamiseksi, Henriksson sanoo.
– On myös tärkeää, että työryhmä tarkastelee lähestymiskiellon hakemusmaksua. Kenenkään taloudellinen tilanne ei saa olla esteenä lähestymiskiellon hakemiselle.
Henriksson muistuttaa, että maailma on muuttunut huomattavasti sen jälkeen, kun nykyinen lähestymiskieltolaki säädettiin. Esimerkiksi maalittamisilmiötä tuskin kukaan meistä osasi vain muutama vuosi sitten kuvitella.
– Maalittaminen on otettava vakavasti. Koko yhteiskuntajärjestyksemme rakentuu viranomaisten ja tuomioistuinten vapaan toiminnan varaan. Poliitikkojen on voitava kertoa mielipiteensä ja toimittajien voitava käsitellä arkoja aiheita.
– Lähestymiskieltotyöryhmä tulee myös tarkastelemaan lähestymiskiellon myöntämisen edellytyksiä. Tässä työssä on tärkeää huomioida myös maalittaminen.
Henriksson puhui tänään RKP:n Tampereella järjestetyn puoluevaltuuston kokouksen yleispoliittisessa keskustelussa.