Jos joku olisi kysynyt minulta ennen joulua, mitä luulen tapahtuvan tulevana keväänä, en olisi koskaan vastannut, että Ilmajoen musiikkijuhlat siirtyvät vuodella eteenpäin ja Suomi ottaa käyttöön valmiuslain. Politiikassa on kuitenkin varauduttava nopeisiin käänteisiin. Tilanne on monille todella tukala.
Moni pohtii nyt miten tällainen kriisi vaikuttaa yhteiskuntaan. Mitä jää jäljelle, kun kriisi on ohi? Entä koska saan taas tavata sukulaisiani ja ystäviäni? Saanko pitää työni? Miten yritykseni käy? Kysymyksiä on paljon, eikä niihin kaikkiin ole vielä vastauksia.
Hallitus esitteli keskiviikkona lisätalousarvion, jossa se sitoutuu turvaamaan suomalaisten hyvinvoinnin ja yritysten selviytymisen kriisin yli mahdollisimman vähäisin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin. Päätöksillä hallitus panostaa ihmisten terveyteen, toimeentuloon, kuntien tilanteen parantamiseen, yritystoimintaan, maaseudun yritystoimintaan, kulttuuriin ja liikuntaan.
Koronavirus koskettaa koko maailmaa. Se on kuitenkin tuonut mukanaan myös jotain hyvää. Se on osoittanut, kuinka vahvoja me suomalaiset olemme ja kuinka paljon myötätuntoa keskuudestamme löytyy.
Ajattelen niitä, jotka käyvät kaupassa ja auttavat ikäihmisiä. Yrityksiä, jotka alkavat tuottaa sairaaloiden tarvitsemia hoitovälineitä. Opettajia, jotka yön yli vaihtoivat lähiopetuksesta etäopetukseen. Vanhempia, jotka hoitavat työnsä etänä ja samalla lapsiaan. Hoitohenkilökuntaa, jotka päivittäin pelastavat henkiä. Viljelijöitä, jotka varmistavat, että meillä on ruokaa pöydällä. Lista on loputon.
Pääsiäinen on monelle juhlapyhä, jolloin saa rentoutua ja viettää aikaa perheen ja ystävien parissa. Tänä vuonna vietämme erilaista pääsiäistä. Itse aion tehdä pitkiä metsälenkkejä perheeni ja koirani kanssa. Emme voi syödä suvun perinteistä pääsiäisillallista, mutta voimme kuitenkin soittaa videopuheluita. On tärkeää muistaa, että lähikontakteja pitää välttää.
Kaikesta huolimatta toivotan kaikille lukijoille hyvää pääsiäistä!
Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja