Ilkka-Pohjalainen: Kohti syksyä

06.09.2020 klo 09:33
Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi kuluneen viikon tiistaina. Syksystä tulee työntäyteinen niin eduskunnan kuin ennen kaikkea hallituksen osalta.

Koronavirus tulee monella tapaa olemaan osa nyt alkavaa syksyä. Ilahduttavaa on se, että tapausten vähäisen määrän suhteen olemme Suomessa Euroopan kärkitasoa.

Uusia tapauksia ilmenee päivittäin kahdenkymmenen molemmin puolin ja sairaalahoidossa on vain kourallinen ihmisiä. Näyttää siltä, että olemme alkaneet oppia elämään viruksen kanssa. Tämä mahdollisti myös keväällä asetettujen rajoituksien purkamisen. Kesällä elämä tuntui taas vähän enemmän siltä, mihin olemme tottuneet. Itse nautin esimerkiksi paljon siitä, että oli mahdollisuus käydä kahvilassa ja kesäteatterissa. Haluan myös todeta, että on edelleen tärkeä tukea kulttuurisektorin toimintaedellytyksiä.

Vielä ei kuitenkaan voi puhua koronatilanteen normalisoitumisesta, mutta löydämme jatkuvasti uusia keinoja rajoittaa viruksen etenemistä, kuten maanantaina julkaistu Koronavilkku-sovellus, joka auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja. Tätä kirjoittaessa yli miljoona suomalaista on jo ladannut sovelluksen puhelimeensa ja lisää tulee joka päivä. Se on uskomaton luku, ja se kuvastaa sitä, kuinka me suomalaiset haluamme selvitä tästä yhdessä.

Yhdessä tekeminen tarkoittaa koronaviruksen kanssa elämistä fiksusti, turvavälit huomioiden, käsihygieniasta huolehtien, mahdollisuuksien mukaan etätyötä tehden ja joukkoliikenteessä sekä muuten tarvittaessa kasvomaskia käyttäen. Mitä paremmin pystymme hillitsemään tartuntojen määrää, sitä vähemmän tulee olemaan tarvetta ottaa käyttöön erilaisia rajoituksia alueellisesti. Tämä taas vaikuttaa suoraan yritystemme toimintaedellytyksiin ja sitä kautta maamme talouteen.

Koronakriisi on ajanut talouden ahdinkoon ympäri maailmaa. Suomi ei ole tässä poikkeus, vaikka olemmekin pärjänneet muihin EU-maihin verrattuna hyvin. Hallitus on kevään aikana tukenut yrityksiä voimakkaasti, monella eri tavalla, jotta voisimme välttää turhia konkursseja. Talouden osalta hallitus myös antoi kesällä elvytyspaketin, jossa esimerkiksi Pohjanmaalle myönnettiin monta tärkeää infrahanketta, esimerkiksi suunnittelurahaa GigaVaasa-alueelle.

Vaikeina aikoina on ylläpidettävä luottamusta ja tulevaisuudenuskoa. Kaikki, mitä voimme turvallisesti tehdä paikallisen ja kansallisen talouden edistämiseksi on nyt tehtävä. Yritysten ja yrittäjien toiminnan käynnistäminen erilaisen kevään ja kesän jälkeen on elinehto sille, että Suomi pääsee takaisin jaloilleen.  Tärkeää olisi myös, että matkustusrajoituksia voitaisiin purkaa turvallisesti ja asteittain. Tässä yhteydessä on myönteistä, että koronatilanne myös Ruotsissa on parantanut huomattavasti.

Talouden kannalta on aivan keskeistä etsiä ennakkoluulottomasti ratkaisuja työllisyyden parantamiseen. RKP esitteli hiljattain viisitoista toimenpidettä, joiden kautta työllisyyttä voitaisiin parantaa. Korostimme muun muassa sitä, että yritykset tarvitsevat ennakoitavan toimintaympäristön. Olemme myös pitkään puhuneet paikallisen sopimisen, työn ja perheen yhdistämisen sekä ikäihmisten tarjoaman resurssin puolesta.

On täysin selvää, että hallituksen on noin viikon päästä käytävässä budjettiriihessä tehtävä päätöksiä kunnianhimoisista työllisyystoimista.

 

Anna-Maja Henriksson

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja