RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin linjapuhe puoluekokouksessa 2022

21.05.2022 klo 10:53

PUHUTTU SANA PÄTEE

Arvoisa puoluekokous, rakkaat RKP:läiset, arvoisa suurlähettiläs

Olen niin iloinen saadessani nähdä teidät kaikki täällä tänään. Todella upeaa, että voimme taas viettää puoluekokousta yhdessä, paikan päällä. Kahden etänä pidetyn puoluekokouksen jälkeen on hienoa, että voimme kaikki kokoontua kauniissa, Suomen Turussa.

Kahden viime puoluekokouksen aikana olemme eläneet keskellä syvintä koronapandemiaa. Koronavirus toi mukanaan ajan, joka sai meidät ymmärtämään, että mitään ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Aika, jolloin olemme joutuneet sopeutumaan ja kestämään. Koronanaikana monen turvallinen arki on horjunut ja se on myös jättänyt haavoja ja jälkiä.

Haavoja ja jälkiä lapsilla ja nuorilla, jotka eivät normaalilla tavalla ole voineet tehdä asioita, jota kuuluvat lapsuuten ja nuoruuteen. Ikäihmisillä, jotka ovat tunteneet suurta yksinäisyyttä. Yrittäjillä, joiden yritykset ovat joutuneet vaikeuksiin. Kulttuurin parissa työskenteleville, joilla ei ole ollut mahdollisuutta harjoittaa ammattiaan. Näiden haavojen on saatava parantua ja arjen turvallisuuden parantua.

Uskon, että me kaikki todella odotimme innolla kevättalvea, jolloin me pikkuhiljaa olisimme saanet nähdä pandemian pahimpien vaiheiden tyyntyneen. Mutta, me emme olleet ehtineet jättää koronakriisiä vielä kokonaan taaksemme, kun seuraava suuri kriisi jo oli ovella. Emme voineet kuvitella, miten nopeasti maailma muuttuisi kahden puoluekokouksen välisenä aikana.

Hyvä puoluekokous

Helmikuun 24. päivä vuonna 2022 kaikki muuttui. Musta päivä ihmiskunnan historiassa. Tai kuten Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi samana päivänä: ”nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”

Arvoisa Ukrainan suurlähettiläs

Myös tänään, ajatukseni ovat Ukrainan ja Ukrainan rohkean kansan kanssa, joka on joutunut taistelemaan itsenäisyyden, vapauden ja demokratian puolesta. 

Koko maailma on nähnyt, miten viattomat ukrainalaiset on pakotettu jättämään kotinsa, luopumaan kaikesta, mitä he ovat vuosien varrella rakentaneet, näkemään elämäntyönsä tuhoutuvan ja näkemään rakkaittensa joutuvan raa'an ja järjettömän väkivallan uhriksi.
Olemme nähneet, miten Venäjä on räikeästi ja tahallisesti rikkonut kansainvälisiä sopimuksia ja jättänyt huomiotta kaikki säännöt.  Sen sijaan se on syyllistynyt hirvittäviin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Venäjän toiminta on niin häikäilemätöntä, ettemme ole nähneet mitään vastaavaa sitten toisen maailmansodan. Tämä on ihmisen julmuutta pahimmillaan. 

Siviilejä, lapsia, naisia ja miehiä pommitetaan ja heidät pakotetaan pakenemaan kotimaastaan. Ihmisiä loukkaantuu ja kuolee, ja erityisesti naiset ja tytöt joutuvat järjestelmällisen ja hirvittävän seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Tämä humanitaarinen katastrofi on Venäjän ja vain Venäjän vastuulla.  Sotarikolliset on saatettava oikeuden eteen ja heitä on rangaistava. Uhrit ja heidän perheensä tarvitsevat tukea ja apua nyt sekä tulevaisuudessa.

Hyvä puoluekokous,

Putinin hyökkäys Ukrainaan on myös johtanut siihen, että EU on yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin. On ollut erittäin tärkeää, että olemme yhdessä tuominneet Venäjän toimet ja asettaneet ankaria pakotteita.
Täällä Suomessa ymmärsimme myös heti tilanteen vakavuuden. Olemme lähettäneet Ukrainaan puolustustarvikkeita, aseita ja tarvikkeita, ja suomalaiset ovat avanneet kotinsa ukrainalaisille pakolaisille. Olen liikuttunut suomalaisten valtavasta auttamishalusta. Materiaalia ja rahaa on kerätty, ihmiset ovat matkustaneet Eurooppaan auttamaan, ja Ukrainan värit ovat näkyneet kaduilla ja toreilla.

Oli myös ratkaisevan tärkeää, että hallitus reagoi välittömästi muuttuneeseen tilanteeseen. Esimerkkejä toteutetuista toimenpiteistä ovat miljardien investointien tekeminen puolustukseen, suuret investoinnit rajaturvallisuuteen, yhteistyön lisääminen EU:n sisällä monella osa-alueella, toimitusvalmiuden vahvistaminen, väestönsuojelun kehittäminen, palomuurien rakentaminen verkkohyökkäyksiä vastaan ja valmiuksien vahvistaminen hybridivaikuttamiseen vastaamiseksi.

Olen myös hyvin tyytyväinen siihen, miten pystyimme nopeasti sopimaan yli puoluerajojen prosessista ja keskustelusta omasta turvallisuuspoliittisesta tulevaisuudestamme niin sanotun ajankohtaisselonteon muodossa.

Olemme tehneet Ruotsin kanssa tiivistä yhteistyötä. Minulle ja RKP:lle on aina ollut selvää, että prosessi, jossa Suomi ja Ruotsi hakevat jäsenyyttä rinnakkain, olisi paras tapa vahvistaa koko Pohjoismaiden ja Itämeren alueen turvallisuutta.  Siksi olen myös itse käynyt monia keskusteluja sekä Ruotsin hallituksessa että oppositiossa olevien kollegojeni kanssa.

Olen hyvin iloinen siitä, että haemme nyt yhdessä jäsenyyttä.

Selkeyden vuoksi haluan todeta, että emme liity puolustusliitto Natoon ollaksemme uhka kenellekään, sen sijaan haluamme varmistaa oman maamme ja kansamme parhaan mahdollisen turvan pitkällä aikavälillä. On oltava mahdollisimman epämiellyttävä edes ajatella sotilaallista hyökkäystä maahamme. Haluamme varmistaa, että edellisten suomalaissukupolvien kokemat sotien kauhut eivät enää koskaan toistu maassamme. 

Ja hyvä puoluekokous, haluaisin myös jakaa jotain vielä henkilökohtaisempaa.

Isäni, kuten niin monet hänen ikäisensä, lähetettiin rintamalle puolustamaan isänmaata jatkosodan aikana.  Äitini, kuten niin monet muutkin nuoret sairaanhoitajaopiskelijat, hoiti haavoittuneita sotilaita sotasairaaloissa ympäri Suomea. Helsingissä, Rovaniemellä, Pietarsaarella. Sunnuntaina, kaatuneiden muistopäivänä, kokoonnuimme ratkaisevaan kokoukseen tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (TP-Utva) kanssa. Kun kävelin kotiin pitkin Helsingin katuja ja liput liehuivat, minulla oli vahva tunne, että vanhempani olivat kanssani sillä hetkellä. Ja että heidän ja heidän sukupolvensa arvokas perintö oli siirtymässä eteenpäin. Ei enää kaatuneita, eikä koskaan enää yksin!

Rakkaat ystävät!

Elämässä tulee monta risteystä, joissa on tehtävä valintoja. Nyt olemme tehneet ratkaisevan valinnan.  Maamme, lastemme ja lastenlastemme, tulevan turvallisuutemme vuoksi. Meidän on kuitenkin tehtävä myös muita tärkeitä valintoja. 

Toinen keskeinen kysymys, joka vaatii kiireellisiä ratkaisuja, on ilmastonmuutos. IPCC toteaa huhtikuun raportissaan, että toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi on nopeutettava. Olen vakuuttunut siitä, että voimme vielä kääntää tilanteen, suojella luonnon monimuotoisuutta ja jättää kestävämmän maapallon lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Hallituksen tavoite on hyvin selkeä. Suomen tulee olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Olemme tehneet kovasti töitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi kaikilla tasoilla. Olemme laskeneet teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle, panostaneet biokaasuun ja kotimaiseen akkustrategiaan, edistäneet sähköautojen hankintaa ja korottaneet RKP:n aloitteesta kotitalousvähennystä, jolla tuetaan suomalaisia öljylämmityksen poistamisessa kodeistaan. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni! 

On ratkaisevan tärkeää, että edistämme nyt vihreää siirtymää ja uusien teknologioiden käyttöön ottoa. Meidän on nopeasti tultava riippumattomiksi Venäjän energiasta ja fossiilisista polttoaineista. Samalla on vahvistettava Suomen omavaraisuutta ja valmiutta. On tärkeää muistaa, että vihreä siirtymä on myös suuri mahdollisuus taloudellemme ja tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Hyvät ystävät,
Koronapandemia, Ukrainan sota, ilmastonmuutos. Ei ole yllättävää, että epävarmuus, ahdistus, yksinäisyys, huoli, ehkä jopa epätoivo tulevaisuudesta ovat tunteita, joita hyvin monet ihmiset ovat kokeneet viime vuosina. Mutta juuri nyt ja juuri tästä syystä arjen turvallisuus on erityisen tärkeää. Kaikissa muodoissaan.

Me kaikki tarvitsemme ja ansaitsemme turvallisuutta jokapäiväisessä elämässä. Ja haluan, että Suomen Ruotsalainen kansanpuolue on jatkossakin puolue, joka tekee työtä kaikkien suomalaisten arjen turvallisuuden puolesta. Puolue, joka edustaa toivoa ja uskoa tulevaisuuteen, negatiivisuuden ja ristiriitojen sijaan.

Hyvät ystävät
Arjen turvallisuuden tunteen kannalta toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on meille kaikille ratkaisevan tärkeä. Lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille. Uskallan väittää, että useimmat meistä tietävät, miten pieniltä ja voimattomilta voimme tuntea itsemme, kun tarvitsemme hoitoa - kun olemme sairaita ja tarvitsemme nopeasti lääkärin apua, kun sukulaisellamme todetaan vakava sairaus, kun vanhempamme eivät voi enää asua kotona, kun ystävä kärsii mielenterveysongelmista. Näissä tilanteissa ketään ei saa jättää yksin, vaan kaikkien on saatava tarvitsemaansa apua ja tukea. 

Parhaillaan toteutetaan yhtä Suomen historian suurimmista hallintouudistuksista. Hoitoa ollaan siirtämässä kunnista hyvinvointialueille, joissa vastavalituilla edustajilla on suuri vastuu hoidon kehittämisessä tulevaisuudessa. Monet asiat toimivat hyvin suomalaisessa terveydenhuollossa, mutta myös parannettavaa löytyy. Tänään haluan korostaa vain yhtä niistä, mutta se on sitäkin tärkeämpi. Yksi Suomen tulevaisuuden avainkysymyksistä on koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten saatavuus molemmilla kansalliskielillä. Riittävä ja hyvinvoiva terveydenhuoltohenkilöstö on hyvän ja laadukkaan hoidon edellytys. Meillä voi olla kaikenlaisia hyviä kehitysehdotuksia, mutta ilman henkilöstöä niitä ei toteuteta.

Tarvitaan kiireellisiä, poikkihallinnollisia ja riittävän konkreettisia toimia, jotta voidaan varmistaa terveydenhuollon työntekijöiden riittävyys!

Riittävästi koulutuspaikkoja lääkäreille, sairaanhoitajille ja ensihoitajille. Työhyvinvointi ja työhyvinvointi, hyvä johtaminen ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Työvoiman maahanmuutto, jäykkien hierarkioiden purkaminen ja ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen ovat keskeisiä tekijöitä, joilla terveydenhuoltoalan vetovoimaa parannetaan.

Hyvät ystävät,
Millaista on olla nuori nykypäivän Suomessa?
Olen miettinyt paljon kasvavia paineita, joita nuoremme kokevat jo varhaisesta iästä lähtien. Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, ja koronakriisi on merkinnyt sitä, että monet lapset ja nuoret eivät ole voineet kokea normaalia kouluelämää, viettää aikaa ystävien kanssa kuten ennen tai tehdä koulu- ja opiskeluaikaansa kuuluvia asioita. Siksi on tärkeää panostaa lapsiin ja nuoriin pitkällä aikavälillä. Varmistetaan, että koronakriisi ei aiheuta lisää syrjäytymistä, mielenterveysongelmia ja stressiä. Lasten ja nuorten pitäisi olla iloisia ja onnellisia!

Siksi me hallituksessa päätimme eilen suunnata lapsille ja nuorille 120 miljoonan euron suuruisen tukipaketin koronapandemian kielteisten vaikutusten vähentämiseksi. Suuri osa rahoituksesta suunnataan esikouluille, peruskouluille, ammatillisille kouluille ja lukioille oppimisen tukemiseksi ja ilmenneiden puutteiden korjaamiseksi. Tarjoamme myös lisärahoitusta kouluissa tehtävään nuorisotyöhön. SFP haluaa antaa lapsille ja nuorille parhaat mahdolliset edellytykset tulevaisuutta varten.

Me olemme hallituksessa luoneet myös harrastuksen Suomi-mallin, jossa on tarkoitus, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi koulupäivän aikana maksuton harrastus, josta he nauttivat. Haluamme saada tämän niin sanotun Suomi-mallin pysyväksi kunnissa. Tänä lukuvuonna hankkeeseen osallistuu 235 kuntaa, ja olen iloinen, että heidän joukossa on monia RKP:n johtamia kuntia!

Hyvä puoluekokous,
Laadukas koulutus on aina ollut Suomen valttikortti, ja niin on oltava myös tulevaisuudessa. 

Meidän on vahvistettava peruskoulutusta. Tällä luodaan perusta lastemme ja nuortemme tulevaisuudelle. Meidän on vahvistettava oppilashuoltoa riittävällä määrällä kuraattoreja ja koulupsykologeja. Haluamme, että yhdellä kuraattorilla on enintään 500 oppilasta.

Meidän on myös tarkistettava korkeakoulujen valintajärjestelmää. Ensikertalaiskiintiöjärjestelmä ja yliopistojen pääsykokeiden pisteytys eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Sen sijaan nuoriin kohdistuu yhä enemmän paineita, että pitäisi jo varhaisessa iässä tietää, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa. Pitkä matematiikka on hyvä asia, mutta se ei voi olla se, mihin kaikkien pitäisi pyrkiä. Lukiokoulutuksen tehtävä on olla yleissivistävä, ja meidän on turvattava tämä. 

Tulevaisuuden Suomessa tarvittava osaaminen ei välttämättä ole samanlaista kuin nyt. Uudelleen- ja täydennyskoulutuksen tarve on jo nyt suuri. Jatkuva oppiminen on tärkeää. Tarvitsemme enemmän yhteistyötä koulutuksen ja työelämän välillä. Meidän on panostettava esimerkiksi oppisopimuskoulutukseen.
Tutkimus ja innovaatiot vievät Suomea eteenpäin ja ovat menestyksen ja kilpailukyvyn perusta! Jotta voimme saavuttaa tavoitteen, jonka mukaan tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitus olisi pitkällä aikavälillä neljä prosenttia BKT:stä, tarvitsemme yksityisen sektorin ja teollisuuden panosta. Meidän on kannustettava erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä lisäämään tutkimus- ja innovaatiorahoitustaan, ja uskon, että hallituksen päättämällä verokannustimella on tässä tärkeä rooli.

Hyvä puoluekokous
Arjen turvallisuus on myös sitä, että ruoka saadaan pöytään. Että saa syödä puhdasta kotimaista ruokaa, jonka ovat tuottaneet vastuulliset suomalaiset viljelijämme ja kalastajamme.  Me RKP:ssä olemme aina arvostaneet maataloutta ja ymmärtäneet, että kotimainen elintarviketuotanto on ensiarvoisen tärkeää elintarviketurvamme kannalta. Uskon, että Ukrainan sota on myös avannut monen muun silmät kotimaisen maataloutemme merkitykselle. 

Samaan aikaan kotimainen maataloutemme on jo pitkään kärsinyt rakenteellisesta kannattavuuskriisistä, joka on vain pahentunut vuosien mittaan. Tänään se on jo akuutti. Jos kannattavaa markkinaa ei ole, meillä ei kohta ole montakaan maanviljelijää jäljellä. Tiedän, että useimmille maanviljelijöille maanviljely on enemmän kuin pelkkä työpaikka - työ kotitilalla on jatkoa monien aiempien sukupolvien ahkeruudelle ja kovalle työlle. Tosiasia kuitenkin on, että myöskin maanviljelijä tarvitsee leipää pöytäänsä. Kannattavuuskriisi on ratkaistava. Omasta puolestani uskon, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa meidän on oltava valmiita tarkastelemaan myös asiaa koskevaa lainsäädäntöä. 

Hyvä puoluekokous.
Päiväkodit, koulut, vanhustenhoito, sairaalat, urheiluhallit, kulttuuri, julkinen liikenne, poliisi. Ja kaikki muut hyvät asiat, jotka antavat turvaa jokapäiväiseen elämään. Mitään tästä ei ole luotu tyhjästä. Meille RKP:ssä linja on selvä - hyvinvointimme Suomessa on luotava työn ja yrittämisen kautta, ennen kuin sitä voidaan jakaa. Kestävä talous on pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamme paras tae. Ja tässä, hyvät ystävät, uskallan väittää, että kaikki osapuolet eivät ole aivan samaa mieltä.

Suomen työllisyysaste lähestyy 75 prosenttia. Hallitus on tehnyt monia erilaisia työllisyystoimia, vaikka oppositio ei sitä aina halua myöntää. Kokoomus ei esimerkiksi aina halua muistaa, että juuri tämä hallitus poisti eläkeputken, ei edellinen hallitus. 

Mutta meidän pitäisi ja voimme tehdä vielä enemmän tässä hyvässä maassamme. Meidän pitäisi pyrkiä 80 prosentin työllisyysasteeseen, kuten muissa Pohjoismaissa. Tämä edellyttää määrätietoisia toimia.

Työmarkkinoiden uudistustarve ei ole kadonnut. Tarvitsemme parempia edellytyksiä paikalliselle sopimiselle ja kannustavampaa työttömyysturvaa. Ja on aivan selvää, että tarvitsemme paljon enemmän työperäistä maahanmuuttoa - nyt on aika poistaa ulkomaisen työvoiman tarveharkinta!


Uudet työpaikat syntyvät pääasiassa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Siksi yrityksemme ja taloutemme tarvitsevat parhaat mahdolliset edellytykset menestyäkseen. Verotuksen on kannustettava yrittäjyyteen. Yhteisöveron on oltava kilpailukykyinen. Haluan toistaa sen, minkä sanoin viime vuoden puoluekokouksessa. Takaisin yritystoimintaan investoituja voittoja tulisi verottaa alemmalla yhtiöverokannalla, esimerkiksi 15 prosentin verokannalla. Start-up yritykset olisi vapautettava yhteisöverosta esimerkiksi kahden tai kolmen ensimmäisen toimintavuoden ajan. Tämä olisi vahva viesti siitä, että yrityksen perustaminen kannattaa.

Suomen maakuva on myös tärkeä, ja sitä vahvistaa Nato-jäsenyys, jolla on suuri merkitys taloudellemme ja sille, että Suomi on mahdollisimman houkutteleva maa mihin investoida. Ja kuten aiemmin totesin, Suomen ja Ruotsin jo ennestään läheiset suhteet ovat nyt entisestään vahvistuneet. Uskon, että tämä avaa myös uusia mahdollisuuksia elinkenoelämällemme. 

Toimivat liikenneyhteydet ja infrastruktuuri ovat olennaisen tärkeitä maamme ja taloutemme kilpailukyvyn kannalta. Suomi on riippuvainen viennistä. Suomen kaltaiselle vientivetoiselle maalle satamat ja lentokentät eivät ole vaihtoehto vaan välttämättömyys. Etenkin nyt, kun meidän on vahvistettava maamme toimeentuloa. Meidän on kehitettävä, ei purettava infrastruktuuria! Tarvitsemme muun muassa nykyistä satamaverkostoamme ja meidän on vahvistettava sitä - se on hallituksen ja eduskunnan tahto. Ja meidän on työskenneltävä täydestä sydämestämme tämän eteen suhteessa komissioon.

Hyvät RKP:läiset,
Arjen turvallisuus on myös sitä, että ihmisellä on työpaikka. Me RKP:ssä haluamme, että työnteko on aina kannattavaa. Ahkeruudesta ja kovasta työstä pitää palkita. Verotuksen pitäisi kannustaa työhön ja yrittäjyyteen. Veronkorotusten sijaan olemme jo pitkään olleet sitä mieltä, että työn verotus on Suomessa liian korkea ja sitä pitäisi alentaa pitkällä aikavälillä. Kun teet enemmän töitä, sen pitäisi näkyä myös lompakossasi. Tavallisen palkansaajan pitäisi saada enemmän käteen.

Kysymys on erityisen ajankohtainen nyt, kun inflaatio kiihtyy ja arjen kustannukset nousevat. Meidän on turvatta suomalaisten ostovoima, niin työntekijöiden kuin eläkeläistenkin. Siksi ajankohta on nyt mielestäni kypsä sille, että työn ja eläketulojen verotusta kevennetään. Olen vakuuttunut siitä, että tämä myös vauhdittaisi talouttamme.

Sanomani syksyn budjettiriiheen on selvä:

RKP ei halua veronkorotuksia!
Työn verotusta tulee keventää!

Hyvät ystävät,
Turvallisuuteen kuuluu myös se, että voimme käyttää äidinkieltämme, kun olemme sairaita, ja että voimme puhua esimerkiksi poliisin tai verotoimiston kanssa sekä ruotsiksi että suomeksi. Kyse on siitä, että jokainen meistä voi käydä koulua suomeksi tai ruotsiksi. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus elää ja työskennellä Suomessa omalla kielellään, suomen tai ruotsin kielellä, ja oikeus oppia maan kansalliskieliä. Jos kaksikielisyyttä ja hyvää kielellistä ilmapiiriä edistetään, siitä on hyötyä sekä sinulle ja minulle että koko yhteiskunnalle.

Joulukuussa hallitus hyväksyi uuden kansalliskielistrategian, jolla vahvistetaan kaikkien oikeutta saada palveluja molemmilla kansalliskielillä. Strategia sisältää monia toimenpiteitä, joiden edistämiseksi RKP on tehnyt kovasti töitä, mukaan lukien toimenpiteet, joilla varmistetaan ruotsinkielisten ja kaksikielisten työntekijöiden saatavuus ja parannetaan siten ruotsinkielisiä palveluja. 

Hallitusohjelmassa päätimme myös, että " Tehdään nopealla aikataululla ohjelma, joka vahvistaa koulussa toisen kotimaisen kielen oppimista. Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa”. Valitettavasti asia ei ole edennyt lainkaan niin kuin pitäisi. Voin vakuuttaa, ettei se johdu RKP:stä. Yhä harvempi abiturientti valitsee ruotsin kielen kirjoittamisen, ja me haluamme muuttaa tämän!

Toisen kotimaisen kielen oppimista on selvästi vahvistettava.  Eikä vähiten siksi, että yhteistyömme Ruotsin kanssa on tiivistynyt entisestään Nato-prosessin myötä. Ruotsin kielen taidon tarvetta ei vähennä se, että nyt myös pohjoismaista puolustusyhteistyötä syvennetään. 

On selvää, että ruotsin viikkotunteja tarvitaan lisää yläasteella!  Tätä asiaa aiomme ajaa hallituksessa.

Hyvät ystävät,
Kuten monet meistä tietävät, RKP:n uusin historia on nimeltään "Stabilt, flexibelt, pragmatiskt” – eli vakaa, joustava, pragmaattinen. Mielestäni se kuvaa hyvin tapaa, jolla työskentelemme hallituksessa - etsimme ratkaisuja sen sijaan, että luomme tarpeettomia ristiriitoja ja uusia ongelmia. Samaan aikaan meillä on erittäin vahvat arvot, joiden varassa seisomme. Emme horju tästä perustasta, vaan työskentelemme sen pohjalta. Ja työskentelemme tulosten saavuttamiseksi. Koska politiikassa tulokset ratkaisevat. Nyt, kun olemme olleet hallituksessa lähes kolme vuotta, voin ylpeänä todeta, että RKP:n tulokset puhuvat puolestaan.

Koronakriisistä huolimatta olemme onnistuneet saavuttamaan muun muassa seuraavaa:

  • Kotitalousvähennystä korotettiin
  • Naton jäsenyyttä haetaan
  • Kattavat toimenpiteet ylivelkaantumisen torjumiseksi
  • Maksuhäiriömerkintöjen lyhentäminen
  • Kansalliskielistrategia, 62 toimenpidettä
  • Vanhusasiavaltuutettu perustettu
  • F-35-hävittäjät hankittu
  • Hoitotakuun parantaminen
  • Teollisuuden sähkövero alennetaan EU:n minimiin
  • Sähköautojen käyttöönoton edistäminen
  • Kielellisten oikeuksien turvaaminen sote-uudistuksessa
  • TKI verokannustin
  • Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen 
  • Seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön kokonaisuudistus
  • Ihmiskaupan vastainen ohjelma
  • Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen ohjelma
  • Uudenmaan erillisratkaisu sote-uudistuksessa
  • Perhevapaauudistus
  • Saamelaisten oikeuksien edistäminen
  • Investointeja biokaasuun
  • Svenska Teatern sai kansallisnäyttämön aseman
  • Ruotsinkielinen pelastuskoulutus
  • Työn ja yrittäjyyden verotusta ei ole nostettu
  • Määrärahoja maanteiden, rautateiden ja siltojen rakentamiseen ympäri Suomea
  • Henkilöstömitoitus vanhustenhoidossa
  • Opiskelijoiden tulorajoja korotetaan
  • Poliisin ja oikeuslaitoksen resurssien lisääminen
  • Maksuton toisen asteen koulutus 

Tämä luettelo ei ole mitenkään tyhjentävä, ja sitä voisi jatkaa loputtomiin. Mutta se osoittaa selvästi: RKP pitää sen, minkä lupaa! Ja se on tärkeää muistaa. Asiat eivät tapahdu itsestään!

Hyvät ystävät, vajaan vuoden kuluttua on seuraavien eduskuntavaalien aika.

Meillä RKP:llä on nyt takanamme kaksi erittäin onnistunutta vaalia, viime kesäkuussa pidetyt kunnallisvaalit ja tämän vuoden tammikuussa pidetyt aluevaalit. Nyt tavoittelemme vaalivoittoa keväällä 2023 pidettävissä eduskuntavaaleissa. Tavoite on RKP:n kaikkien aikojen parhaan tuloksen eduskuntavaaleissa äänimäärässä mitattuna ja saamme lisää paikkoja eduskunnassa. Nykyään meitä on 10 jäsentä ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä. Haluan meidän kasvavan. Tiedän, että tavoite on kova, asetamme riman korkealle. Meillä on kuitenkin kaikki edellytykset menestyä. 

Olen erittäin tyytyväinen siihen, että korona-ajasta huolimatta olemme onnistuneet rekrytoimaan uusia jäseniä ja että meillä on ollut ehdokkaita monissa uusissa kunnissa ja uusilla alueilla. Ja viimeisimmän puoluebarometrin mukaan suomalaiset suhtautuvat RKP:n erittäin myönteisesti.

Politiikka on joukkuepeliä, ja saavutamme tuloksia yhteistyöllä. Suuret kiitokset loistaville ehdokkaillemme kunnallisvaaleissa ja aluevaaleissa, erinomaiselle puoluetoimistollemme ja kaikille puolueaktiiveille - ilman teitä ei olisi saavutettu tätä loistavaa vaalitulosta.  Kiitos myös RKP-nuorille, Svenska Kvinnoförbundetille ja Svenska Seniorerille hyvästä yhteistyöstä. Haluan myös kiittää Euroopan parlamentin jäsentä Nickeä ja kollegojani parhaassa eduskuntaryhmässä yhteistyöstä ja tuesta näinä poikkeuksellisina aikoina. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kiitokset ministerikollegalleni Thomasille ja avustajillemme ministeriryhmässä kaikesta kovasta työstä.

Hyvät ystävät – RKP:n tulee myös jatkossa olla puolue kaikille, jotka puolustavat kaksikielistä Suomea, liberaalia länsimaista demokratiaa, ihmisoikeuksia ja pohjoismaista yhteistyötä. Olemme liberaali, porvarillinen vaihtoehto, jolla on suuri sosiaalinen omatunto. Nyt meidän on jatkettava Suomen uudistamista ja panostettava yrittäjäystävälliseen ja positiiviseen yhteiskuntailmapiiriin sekä vihreään siirtymään.

Äidinkielestä riippumatta RKP:n äänestäminen tulee olla kaikille suomalaisille luonnollista ja turvallista.

Tämä vaalikausi on myös selvästi osoittanut, että RKP:tä tarvitaan Suomen hallituksessa. Rakentavan, vakaan ja luotettavan puolueen tarve hallituksessa ei vähene seuraavalla vaalikaudella. Päinvastoin. Kun otetaan huomioon maailmanpoliittinen tilanne ja koronapandemian aiheuttamat haasteet, maamme tarvitsee nyt vastuullisuutta, vakautta ja luovuutta. 

Mutta ennen kaikkea tarvitsemme arjen turvallisuutta.
Siksi haluan RKP:n puheenjohtajana johtaa RKP:n myös Suomen seuraavaan hallitukseen.