Finlands första nationalspråksstrategi ser dagens ljus

23.12.2012 kl. 16:24
Regeringen gav det tvåspråkiga Finland en tidig julklapp i torsdags när man godkände vår första nationalspråksstrategi. Denna strategi är historisk, den första i sitt slag i vårt land och en stark markering för landets tvåspråkighet av alla sex regeringspartier.

 En markering som visar att regeringen gemensamt vill jobba för att stärka våra båda nationalspråk, svenska och finska. Strategin vägleder det tvåspråkiga Finland in i framtiden och den innehåller konkreta åtgärdsförslag på hur vi ska stöda och utveckla bägge språken.

Fröet till nationalspråkstrategin såddes 2011 i den sk Ahtisaarirapporten, som ju initierades av Folktinget. Inför denna regeringsperiod var uppgörandet av en nationell språkstrategi en av SFP:s viktiga målsättningar. Att statsminister Jyrki Katainen fungerat som ordförande för styrgruppen som ledde strategiarbetet visar hur viktigt projekt det varit. Alla regeringspartier har för övrigt varit företrädda i styrgruppen och jag har haft glädjen att fungera som dess viceordförande.

Strategin skall vara ett redskap, en vägkarta för hur vi skall kunna stärka de bägge nationalspråken. Därför innehåller den såväl långsiktiga målsättningar som konkreta åtgärdsförslag som skall verkställas under denna regeringsperiod. Strategin innehåller också en verktygsback eller checklista för myndigheterna i hur man bättre kan beakta båda nationalspråken i sin verksamhet.

Ett av de viktigaste åtgärdsförslagen gäller språkbadet. Efterfrågan på språkbad är stort och därför gäller det att jobba för en större tillgång till språkbad runt om i landet. En nationell läroplan skall utarbetas och ett för landets behov tillräckligt antal språkbadslärare skall utbildas. Dessutom skall informationen om språkbad och dess möjligheter bli bättre. Alla dessa är viktiga punkter när det gäller att stärka språkbadet och ge barn en möjlighet att naturligt lära sig flera språk. Exempelvis i engelskspråkiga Ottawa, som jag besökte under en tjänsteresa till Kanada i höstas, går två tredjedelar av barnen i franskt språkbad. Det säger sig självt att det är en stor möjlighet och ett viktigt sätt att stöda landets framtida tvåspråkighet.

Andra åtgärdsförslag inkluderar ett kontaktnätverk av tjänstemän vid ministerierna och test av praktiska kunskaper i båda nationalspråken vid anställning. Detta är bara några axplock bland åtgärderna och det finns många fler som det lönar sig att bekanta sig med. Den allra största vinsten är ändå att denna strategi blivit gjord och att den visar att både finskan och svenskan har ett grundmurat och starkt stöd som våra nationalspråk.

Kolumn i Vasabladet 23.12.2012

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet