Centraliseringsivern tog över i BB-frågan

27.09.2013 kl. 15:35
Regeringen har i höst fattat många beslut som berör medborgarna i vardagen. Det har inte varit lätt, men helt nödvändigt. Att styra ett land, innebär att bära ansvar, ansvar också för kommande generationer. Politik får aldrig bli kvartalsekonomi!
Regeringen har i höst fattat många beslut som berör medborgarna i vardagen. Det har inte varit lätt, men helt nödvändigt. Att styra ett land, innebär att bära ansvar, ansvar också för kommande generationer. Politik får aldrig bli kvartalsekonomi!

Det viktigaste beslutet gäller det så kallade strukturpolitiska programmet som vi godkände i samband med höstens budgetria. Statsskulden närmar sig 100 miljarder euro, och därför krävs nu krafttag för att svänga skutan. Vi kan inte fortsätta att leva över våra tillgångar. Ingen privat ekonomi klarar heller av att i längden lösa sin ekonomi med nya lån, ifall inte inkomsterna ökar. Det handlar om beslut som gör att vi på lång sikt kan trygga välfärden. Beslut som betyder att också dina och mina barnbarn skall få växa upp ett tryggt Finland, där ingen lämnas utanför och där vi fortsätter att värna om dem som har det sämst ställt.

Bland höstens beslut finns också sådana som jag inte applåderar. Det är något av ödets ironi att jag satt med i den ministerarbetsgrupp som behandlade den så kallade jourförordningen om vilka krav som ska ställas på specialsjukvården och däribland BB:na i framtiden. Under hela min politiska karriär har sjuk- och hälsovårdsfrågorna varit högt på min agenda. Jakobstads BB och vårt eget sjukhus inte minst. I över 15 år har jag hört till dem i vår goda region som alltid jobbat för att vi så länge vi kan, skall upprätthålla vårt egna BB. Många gånger när hoten varit överhängande, har vi trots allt lyckats, men nu kom väggen tyvärr emot.

I socialpolitiska ministerarbetsgruppen lämnade jag som bekant in avvikande åsikt vid behandlingen av jourförordningen. Det är en mycket ovanlig åtgärd och händer väldigt sällan i regeringen. Det var ändå självklart för mig att agera precis så. Jag vill inte se en utveckling där allt flere riskerar föda i bilen på landsvägen. Min övertygelse är att man precis lika snabbt kan vara på plats som s.k. bakjourande läkare på en liten ort, som en gynekolog eller anestesiolog på ett stort sjukhus. Det finns heller inga utredningar, som skulle visa att patientsäkerheten skulle vara sämre på en mindre enhet. Dessa argument räckte tyvärr inte, centraliseringsivern tog över. Omsorgsminister Huovinen (SDP), till vars ansvarsområde saken hör, beslöt som bekant att avge förordningen och resten är redan historia. Jag kan inget annat än djupt beklaga beslutet. Nu är det ändå viktigt att blicka framåt. I vår barnrika region är vi betjänta av en stark barnavdelning och god mödravård.

I övrigt har minister Kyllönen varit på besök i nejden på inbjudan av mig. Hon har bekantat sig med bl.a. flygplatsen i Kronoby, järnvägen från Bennäs till Jakobstad samt Jakobstads hamnväg. Projekt som är mycket viktiga för vår nejd. Det ligger också i hela landets intresse att regioner med stark export också har goda logistiklösningar. Och för att vända skutan Finland, behöver vi se till att näringslivet har goda förutsättningar att verka och utvecklas. Det är nämligen där, nyckeln till välfärden ligger, i arbetsplatser som sysselsätter.

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister (SFP)

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet