Eurooppalaiset oikeusministerit Helsingissä

27.04.2014 kl. 08:31
Elämä politiikassa on harvoin yksitoikkoista. Ensi viikko tuo mukanaan taas vähän erilaista näkökulmaa työhöni, kun Helsinkiin saapuu maanantaina joukko arvovaltaisia vieraita. Olen yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen kanssa kutsunut eräitä EU-maiden oikeusministereitä Helsinkiin keskustelemaan Euroopan oikeusalueen tulevaisuudesta.

Eurooppalaiset oikeusministerit Helsingissä

Elämä politiikassa on harvoin yksitoikkoista. Ensi viikko tuo mukanaan taas vähän erilaista näkökulmaa työhöni, kun Helsinkiin saapuu maanantaina joukko arvovaltaisia vieraita.  Olen yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen kanssa kutsunut eräitä EU-maiden oikeusministereitä Helsinkiin keskustelemaan Euroopan oikeusalueen tulevaisuudesta.  Olen todella iloinen, että niin moni kollegani on omista tiukoista aikatauluistaan huolimatta tulossa keväiseen Helsinkiin. Suomeen saapuvat Ranskan, Kreikan, Ruotsin, Hollannin, Tanskan, Latvian ja Viron oikeusministerit sekä Liettuan varaoikeusministeri. Tapaamiseen osallistuvat myös EU:n sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström ja Euroopan perusoikeusviraston johtaja Morten Kjaerum.

Tämä yhteinen tapaamisemme on epävirallinen, mutta asialistalla on kuitenkin monta painavaa asiaa. Tulemme muun muassa keskustelemaan Euroopan yhteisen oikeusalueen tulevaisuudesta, oikeusvaltioperiaatteesta ja yhteisistä eurooppalaisista arvoistamme. Uskon, että tilaisuuden epävirallinen luonne antaa hyvän mahdollisuuden avoimille ja suorille keskusteluille. Olen usein kokenut, että neuvoston virallisissa kokouksissa on harvoin aikaa oikealle vuoropuhelulle.

Tämäntyyppinen tapaaminen on myös erinomainen tilaisuus edistää meille suomalaisille tärkeitä arvoja ja asioita. Oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet, vähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja korruption vastainen työ ovat aiheita, joita itse aion nostaa keskustelupöydälle.

On hyvä muistaa, että nämä meille täällä Suomessa ehkä joskus itsestäänselvyyksiltä tuntuvat asiat eivät ole sitä kaikkialla maailmassa. Näin ei valitettavasti ole edes Euroopassa, vaikka Euroopan unioni perustuu yhteisiin arvoihin. Huolestuttavaa on esimerkiksi viime vuosien tapahtumat Unkarissa ja yleinen nationalismin kasvu Euroopassa. Meidän on EU:n sisällä kyettävä keskustelemaan myös näistä ongelmista. Myös EU:n uskottavuus suhteessa muihin maihin edellyttää, että elämme itse niin kuin opetamme. Juuri tämän takia on niin tärkeää, että vahvistamme keskinäistä luottamusta EU-maiden välillä ja että pystymme keskustelemaan avoimesti ja rehellisesti yhteisestä tulevaisuudestamme.

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet