Sydin 04.03.2017: Trygghet

06.03.2017 kl. 13:14
Jag uppskattar de äldre.

Jag uppskattar de människor som egenhändigt gjort det här landet till den välfärdsstat det idag är. Jag uppskattar de människor som osjälviskt jobbat för att kommande generationer ska ha avgiftsfri skola, ren mat och jämlik hälsovård. Jag uppskattar de människor som vi har att tacka för att Finland fortfarande är ett av världens bästa länder att bo och leva i. Jag vill belöna deras hårda arbete med en känsla av trygghet.

Trygghet är nämligen alldeles centralt i livets alla skeden. Såväl unga som gamla förtjänar en känsla av trygghet, förtjänar att veta att någon tar hand om dem. Den generation som byggt upp Finland efter krigen har gett oss mycket. Men hur är det med deras egen trygghetskänsla idag?

Alla generationers erfarenheter är lika viktiga för att vårt samhälle ska fungera. När varje kommuninvånare känner att de kan få hjälp när de behöver det, trivs alla. Därför är en högklassig äldreomsorg som finns nära dig viktig för mig och mitt parti.

Kommunen är till för kommunens invånare. Så är det nu, och så måste de även vara efter regeringens social- och hälsovårdsreform. God socialvård, dit också äldreomsorgen hör, är en av grundstenarna för en välmående kommun som finns till för invånarna. Den sköts både bättre och effektivare när den är nära invånaren, nära dig. Det lokala kunnandet och erfarenheterna är livsviktiga, särskilt när det gäller att ordna socialvården. Det är människan som ska vara i fokus i de kommunala tjänsterna – inte förvaltningen eller politikernas maktfördelning.

Genom att hålla kvar socialvården i kommunen vill vi i SFP visa vår uppskattning till de som byggt vårt land. Samarbetet mellan kommunen och tredje sektorn är livsviktig här. Vi anser att hjälpen och tryggheten måste finnas så nära dig som möjligt istället för att man skapar en mera invecklad och byråkratisk förvaltning. Alla måste veta var hjälp finns att få när man behöver den. Allt kan också göras bättre. Men det går att förbättra också inom ramen för dagens system.

Alla som vill det måste få bo hemma så länge som möjligt. Då är det viktigt att hemvården fungerar. Hemvårdaren måste också ha tid att prata, och behöver därför tillräckligt mycket tid hos varje kund. Vi får heller inte glömma närståendevårdarna som jobbar extra hårt för att den närstående kan bo hemma. Närståendevårdarens vardag är ofta väldigt tung och det är inte alltid lätt att orka. För att underlätta läget måste de även i praktiken kunna ta ut sina lagstadgade lediga dagar.

Det finns inte alltid möjlighet eller vilja att bo kvar i det egna hemmet. Då är det viktigt att den äldre kan flytta till ett tryggt och trevligt nytt hem, där hjälp finns nära till hands.

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet