Anna-Majas nyhetsbrev: Rivstart på arbetet i Europaparlamentet!

14.10.2024 kl. 13:32
Nyhetsbrev 11.10.2024

Hej!


Framför dig har du nu mitt första nyhetsbrev som Europaparlamentariker (MEP)! Roligt att just du har valt att prenumerera på det. I mina nyhetsbrev kommer jag att berätta om mitt dagliga liv som MEP och ge en inblick i de viktigaste händelserna och diskussionerna i Europaparlamentet.


Jag trivs väldigt bra med mitt nya uppdrag som Europaparlamentariker och är mycket tacksam över att få vara en av Finlands 15 parlamentariker.


Runt mig har jag ett viktigt team, bestående av kontorschef Minna Österholm, medarbetarna Oscar Byman, Alexander Junell och Alexandra Gäddnäs (från Åland) samt min första praktikant Ida Zinne. Nu i oktober har vi blivit fulltaliga och arbetet har kommit igång med fart.


Under de senaste veckorna har jag varit med om flera betydelsefulla träff ar och händelser som jag gärna vill dela med mig av.


Tässä on ensimmäinen uutiskirjeeni europarlamentaarikkona. Tervetuloa seuraamaan arkeani Brysselissä!

 

VARDAGEN I BRYSSEL OCH STRASBOURG


Jag har fått många frågor om hur det är att jobba i Bryssel. Det är en trevlig stad som jag mest betraktat på avstånd såhär långt. Jag ser fram emot att hinna bekanta mig med den närmare. Dagarna är nämligen rätt fullspäckade här och den mesta tiden tillbringas i den stora parlamentsbyggnaden. Jag bor fortfarande på hotell här, men letandet efter en bostad pågår. Resorna från Jakobstad via Helsingfors till Bryssel eller Strasbourg är förstås inte helt lätta men man vänjer sig. Att komma hem till Finland till veckosluten är ändå väldigt viktigt för mig. Då står man ut med att det ibland kan ta upp till 10-12 timmar att komma hem mitt i natten.


En sak som många förundrar sig över är vårt resande till Strasbourg. Jo, vi parlamentariker reser faktiskt en gång i månaden till Strasbourg i Frankrike för att hålla session, eller plenum som vi skulle kalla det i Finland. Det känns galet, men det baserar sig på avtalet från 1950-talet och är tyvärr inget som vi fi nländare klarar av att ändra. Strasbourg är en mycket vacker stad, en av de vackraste i Europa enligt mig. Där bor jag på samma hotell som också Elisabeth Rehn i tiderna. Det tycker jag är lite roligt. I praktiken handlar det om tre och en halv dag i månaden.


RESAN HEM FRÅN STRASBOURG


Igår skulle jag åka hem just från Strasbourg. Men allting går inte alltid som på Strömsö. Då jag stigit på tåget som skulle ta oss till Paris varifrån vi sen skulle åka vidare till Helsingfors, ringde Oscar som var i en annan vagn, och berättade att det brinner nånstans, och alla vagnar ska utrymmas. Sagt och gjort. Ut så snabbt som möjligt. Brandmännen var emot och stationen fylldes av folk.


Efter lite funderande blev det att ta taxi till flygplatsen i Frankfurt med en del av mina finländska kollegor i Europaparlamentet. Lyckligtvis fick vi plats på planet från Frankfurt till Helsingfors och hann till det. Sedan bytte jag ännu vid midnatt till flyget till Karleby-Jakobstad. Ytterdörren i Jakobstad öppnade jag lite före kl 02 i natt, glad över att vara hemma.

 

UTSKOTTSARBETET ÄR CENTRALT!


Som medlem i utskottet för den inre marknaden och konsumentfrågor (IMCO) får jag arbeta med frågor som i allra högsta grad påverkar våra företag och konsumenter. Vi har bland annat diskuterat Mario Draghis aktuella rapport. Den betonar vikten av att förbättra EU:s konkurrenskraft. Rapporten är en viktig grund för den fortsatta diskussionen om EU:s ekonomiska framtid och reformer.


Som tidigare justitieminister är det även en glädje att få vara ersättare i utskottet för individens rättigheter samt rätts- och inrikesfrågor (LIBE). Där arbetar jag med frågor som rör våra grundläggande rättigheter, rättsstatsprincipen, migrationsfrågor och hur EU kan stödja Finland, särskilt när det gäller vår yttre gräns mot Ryssland.


Min plats som ersättare i biståndsutskottet (DEVE) är också särskilt intressant och betydelsefull. Vi måste fortsätta att arbeta för att säkerställa att fler flickor och kvinnor världen över får tillgång till utbildning och möjlighet att forma sina liv. EU har en central roll som en ledande global aktör inom bistånd, och det är viktigt att vi tydligt prioriterar jämställdhet i vår biståndspolitik.


FORTSATT STÖD ÅT UKRAINA ETT MÅSTE!


Förra veckan hade jag äran att träffa och ha en givande diskussion med Ukrainas tidigare president Petro Poroshenko som medlem i parlamentets Ukraina-grupp. Förutom det direkta stödet i form av försvarsmateriel och pengar är stödet för det ukrainska civilsamhället av stor betydelse.


Att EU fortsätter stöda Ukraina är den enskilt viktigaste frågan under denna mandatperiod. Det handlar om hela Europas framtid och säkerhet.

Träff med Petro Poroshenko

 

VUOSI HAMASIN HYÖKKÄYKSESTÄ ISRAELISSA


Maanantaina oli kulunut tasan vuosi Hamasin järkyttävästä hyökkäyksestä Israelissa. Konflikti on eskaloitunut ja johtanut suureen inhimilliseen kärsimykseen, yli 40 000 kuolonuhria, joista vähintään 11 000 ovat olleet lapsia, sekä erittäin vakavaan humanitaariseen kriisiin Gazassa. Tilanne koko Lähi-idän alueella on nyt myös hyvin jännitteinen. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta saataisiin aikaiseksi tulitauko sekä humanitaarinen apu perille Gazan siviiliväestölle. Hamasin ja muiden ryhmittymien ottamat panttivangit on vapautettava välittömästi. Kahden valtion ratkaisu on ainoa kestävä tapa ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti, ja Suomen linja viimeisimmässä YK-äänestyksessä oli aivan oikea. Kansainvälistä oikeutta on noudatettava.


GEMENSAM EU-LAGSTIFTNING MOT HYBRIDPÅVERKAN VID GRÄNSEN


Den hybridpåverkan som Ryssland utövat mot Finland i form av instrumentalisering av migranter kräver en gemensam lösning på europeisk nivå. Det lyfte jag fram i mitt tal i Europaparlamentet i onsdags. Vi behöver konkreta handlingar och EU-lagstiftning som svarar på dessa hybridhot mot medlemsstaternas och unionens säkerhet och som samtidigt tryggar de grundläggande mänskliga rättigheterna.

 

VÄRLDSDAGEN FÖR PSYKISK HÄLSA


På torsdag firade vi Världsdagen för psykisk hälsa. Enligt den senaste Eurobarometer-undersökningen har nästan hälften av européerna upplevt mentala eller psykosociala problem under det senaste året.


I torsdags lyfte jag fram behovet av satsningar på mental hälsa i mitt tal i Europaparlamentet. En välmående befolkning ligger i hela EU:s intresse, men verkligheten för många är en annan. Nästan hälften av alla européer har erfarenhet av psykisk ohälsa. Om du bryter benet är din skada tydlig och du får direkt hjälp, men med psykisk ohälsa är det annorlunda och det är svårt att få vård. Nu behövs lågtröskelmottagningar för alla.


I Finland har regeringen nu föreslagit en terapigaranti för unga. Varför inte en gemensam EU-målsättning om snabb tillgång till terapi för barn och unga i hela EU!

 

MÖTESFYLLDA DAGAR


Dagarna i Europaparlamentet är långa och fyllda med diskussioner och möten. Viceordförandeskapet i Renew Europe-gruppen dit SFP och Centern i Finland hör sysselsätter mig också, och ger samtidigt en god plattform och insyn samt möjlighet att påverka viktiga frågor.


Under de senaste veckorna har jag också träffat representanter bland annat från Finlands Näringsliv EK, Kommunfi nans, Naturresursinstitutet Luke, MTK, SLC, Tehy och Neste. Den här veckan deltog jag i en lunch med Europeiska människorättsdomstolens tidigare president samt företrädare för civilsamhället i Ungern. Rättsstatsfrågorna är nu viktigare än någonsin.


Som parlamentariker får jag också ta emot besöksgrupper till parlamentet. Vi ska nu börja planera för de första grupperna.


Det här blev ett rätt långt brev, men det har också hänt mycket.


Du får gärna förmedla budet vidare att man kan beställa mitt nyhetsbrev. Med det här brevet har jag fått fin hjälp av vår praktikant Ida, och vi kommer utveckla brevet vartefter.


Slutligen. Det är viktigt att lampan lyser på SFP:s kontor i Bryssel. Tack för att ni följer med vad som händer.


Trevligt veckoslut! Mukavaa viikonloppua!
Anna-Maja

Nu är mitt team fulltaligt. Från vänster: Oscar Byman, Alexandra Gäddnäs, Minna Österholm, Alexander Junell och Ida Zinne

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen

EU-parlamentet