Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken. Det skall vara tryggt att bli sjuk i vårt land.
Alltid uppfylls ändå inte de grundlagsenliga rättigheterna. Det är på sin plats att medge att vården inte överallt i landet fyller de krav som folket har rätt att ställa. Vi har stora kommunvisa skillnader. På många orter handlar det helt konkret om bristen på läkare. Det är i och för sig en märklig situation vi hamnat i. Det utbildas flere läkare nu än tidigare. Idag har vi 18 800 läkare i landet när de år 2005 var 18 080, alltså en ökning med 700 på tre år. Men av någon anledning lockas de inte av tjänsterna på hälsovårdscentralerna utan mer och mer av den private sektorn i synnerhet i tätorterna.Klart är att det inte finns någon enkel lösning. Lika klart är att något måste göras. Kssr-reformen är ett led i detta, likaså den under beredning varande nya hälsovårdslagen. För att hålla hög kvalitet i vården behövs det ändå framförallt en ordentlig satsning på personalen – både på läkare, sjukskötare och annan personal. Det handlar om vidareutbildning och tillräckligt med personal. Det handlar om att se till att arbetstiderna är tillräckligt flexibla, så att det också går att kombinera vårdyrket med familjelivet. Alltför många läkare belastas idag av tunga jourer. Obesatta läkartjänster ökar lätt jourbördan för de övriga, och gör läkararbetet på hälsocentralen mindre attraktivt. Därför måste hälsovårdscentralernas status höjas! Bara så kan tillgången på läkare och övrig personal inom primärvården tryggas och därigenom också skolhälsovårdens behov av årliga läkarundersökningar.
Kommunen har ett stort ansvar då det gäller invånarnas rätt till god vård. Därför är det viktigt att du röstar i kommunalvalet. En röst på Sfp är en röst för en god vård på såväl svenska som finska i din kommun.Anna-Maja Henriksson