Det framhöll SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson på riksdagens högtidliga jubileumsplenum på tisdagen. Hon underströk att Svenska riksdagsgruppen vill se Finland som en bildningsstat som höjer blicken.
– Vi ska inte vända oss inåt, utan vi ska vara ett land som visar respekt för alla medborgare och medborgargrupper. Finland behövs i sin brobyggarroll – i Norden, kring Östersjön, i Europa och globalt.
Henriksson betonade SFP:s linje med fortsatta satsningar på en god utbildning för unga.
– Vi behöver större jämställdhet mellan kvinnor och män, också i arbetskarriärerna. Vi behöver ett samhällsklimat som uppmuntrar till framsteg, som i alla lägen är mänskligt, inkluderande och positivt.
– Det är med ödmjuk tacksamhet vi får komma ihåg alla dem som varit med och byggt det Finland vi nu firar. Tack vare tidigare generationers uppoffringar har vi fått ett välfärds-Finland i arv, och vårt uppdrag är att föra det vidare så att också nästa generation får bo i ett av världens bästa länder, sade Henriksson.
Tilläggsuppgifter: Anna-Maja Henriksson 050 512 2377
Talet i sin helhet:
Jubileumsplenum för den 100-åriga självständigheten 5.12.2017
Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen
Republikens president,
Ärade talman,
”Laillisuus, kansanvaltaisuus ja edistys.” ”Laglighet, medbestämmande och framsteg”.
Detta motto hade K.J. Ståhlberg, det självständiga Finlands första president som höll i pennan då författningen skrevs. Det var tidlösa ord han yttrade.
Ståhlbergs starka betoning av lagligheten ska ses mot bakgrund av den skarpa tudelning landet genomled 1918 direkt efter självständigheten. Efter de upprivande krigshandlingarna gällde det att få känslorna i styr och lämna motsättningarna bakom sig.
Det självständiga Finland skulle byggas upp och endräkt skulle skapas.
Då, liksom nu, har vi orsak att försvara det öppna rättssamhället. Finland är ett land som kan vara stolt över sin historia, sin kultur och sin tvåspråkighet.
Svenska riksdagsgruppen och SFP vill se Finland som en bildningsstat som har råd att höja blicken. Vi ska inte vända oss inåt, utan vi ska vara ett land som visar respekt för alla medborgare och medborgargrupper. Finland behövs i sin brobyggarroll – i Norden, kring Östersjön, i Europa och globalt.
Utvecklingen är snabb och vi måste fortsätta satsa på en god skola och utbildning för att hänga med. Vi behöver större jämställdhet mellan kvinnor och män, också i arbetskarriärerna. Vi behöver ett samhällsklimat som uppmuntrar till framsteg, som i alla lägen är mänskligt, inkluderande och positivt.
Det är viktigt, också för demokratins framtid, att vi bryr oss. Att ingen lämnas utanför – gammal eller ung. Riksdagens jubileumsbeslut är en satsning på barn och unga. Utanförskap ska kunna upptäckas och motverkas i tid med förebyggande åtgärder.
Det är med ödmjuk tacksamhet vi får komma ihåg alla dem som varit med och byggt det Finland vi nu firar. Tack vare tidigare generationers uppoffringar har vi fått ett välfärds-Finland i arv, och vårt uppdrag är att föra det vidare så att också nästa generation får bo i ett av världens bästa länder.