− Våra farhågor har dessvärre besannats, nu har vi det svart på vitt. Migrationsverket har skärpt sin tolkning och sin praxis efter 2015, säger Henriksson.
− Forskarnas budskap om att utvecklingen är oroväckande både då det gäller att tillgodose grundläggande mänskliga rättigheter och för den finländska rättsstaten måste tas på största allvar av regeringen, säger Henriksson.
− Asylsökande måste få juridisk hjälp i tid. Regeringen har förkortat besvärstiden i asylärenden och begränsat tillgången till biträde i första intervjun.
− Dessa förändringar tär på de asylsökandes rättsskydd. Det var ett stort misstag att inte tillåta exempelvis Flyktingrådgivningen och andra som är specialiserade på flyktingfrågor att fortsätta biträda de asylsökande vid det första förhöret, säger Henriksson och kräver att regeringen vidtar snabba åtgärder för att rätta till bristerna i systemet.
Ännu år 2015 ansåg Migri i största delen av sina beslut, att den rädsla för att bli utsatt för våld som den sökande uppgav, var befogad, men 2017 enbart i undantagsfall.
− Återinför humanitärt skydd som grund för uppehållstillstånd som den nuvarande regeringen avskaffade. Förbättra asylprocessen så att en asylsökande får rätt till ett rättsbiträde genast i början av processen och se över inkomstgränserna då det gäller uppehållstillstånd på basen av arbete, säger Henriksson.